Yoga Nidra

 

Hoe zou dat voor jou zijn? Dat je naar yoga gaat en dat je de helft van de tijd gewoon mag liggen, niets hoeft te doen? Zou je het kunnen?

Zou je het mogen van jezelf?

Soms nog niet zo gemakkelijk om jezelf "uit" te mogen zetten.

Misschien is het daarom zo dat ik de les dus eerst begin met een meditatie, om te merken of je tot rust kunt komen. Alle aandacht bij jezelf te brengen. Om daarna wat yoga te doen, rustig op jouw manier en tempo om dan lekker te gaan liggen.

Wil je 's avonds de "Uit"knop kunnen vinden zal je ook overdag jezelf af en toe even stil moeten zetten. Je lijf moet die knop makkelijk kunnen vinden en niet overwoekerd raken met al onze gedachtespinsels. Want zeg nou zelf...als je die de gang laat gaan blijven de webben groeien, blijven gedachten met ons op de loop gaan.

Dus leren mediteren...kort, kan al veel doen, voelen wat er in je lijf gebeurt, lichaamsbewustzijn, is ook goed om te oefenen en dan jezelf toestaan om te liggen en niets te doen. Een ware kunst!

 

Helemaal niets doen is trouwens niet helemaal waar...je lijf ligt zo stil mogelijk. Je geeft als het ware je lijf daardoor het seintje dat het in slaap mag vallen. Maar dat doen we niet!

We houden de hersenen bezig. Je luistert namelijk naar mijn stem die je bewust maakt van je lijf, van je adem. Je visualiseert, fantaseert, creëert mooie beelden. Je droomt erbij weg en toch blijf je alert en wakker. 

Dan zul je merken dat mijn stem af en toe heel ver weg is, dat je misschien wel even in slaap valt en weer wakker bent. Zo kom je in een bepaalde staat van wakker zijn en slapen...net daar tussen...en dat is precies wat we zoeken. Daar valt een diepe ontspanning te ervaren. 

Deze diepe ontspanning staat gelijk aan een paar uur slaap.

 

Dus kom eens Yoga Nidra ervaren als je merkt dat je UITKNOP niet meer te vinden is, je de slaap moeilijk vindt. Als je slaap te kort bent gekomen de laatste tijd door wat voor reden dan ook. Als je een kort lontje hebt. Als je graag wil oefenen om overdag al eens de uitknop aan te zetten. Als je meer lichaamsbewustzijn kunt gebruiken omdat het wel lijkt dat je alleen een (pieker)hoofd hebt. Omdat je altijd druk bent en het jezelf gunt om diep te ontspannen. Omdat je weet dat het goed voor je is!

 

Ook voor jongeren van 18+ zijn er nu speciale avonden!

Zie de agenda of de pagina over yoga nidra.

 

 

campingyoga

Wat een succes blijkt kinderyoga te zijn op camping De Lemeler Esch!

 

Elke week, 8 weken lang wordt er door de camping gratis kinderyoga aangeboden aan de kinderen op de camping. Ja, wel even aanmelden en ja een maximum van 15 kinderen....het bleek dat er vaak nee gezegd moest worden met als gevolg dat de kaartjes voor de week er op al weer snel gingen. Soms kwam ik en dan waren er voor de week erna al weer 8 kaartjes weg....hoe leuk is het om te merken dat kinderyoga zo populair is op de camping!

In korte gesprekjes hoorde ik kinderen vertellen dat ze wel eens yoga hadden gedaan op de bso of op school, of dat ze massage doen in de klas...daar word ik dan reuze blij van! "Wat zit jij op een goede school/bso!" ;)

Ook vertelde een vader dat zijn dochter graag op kinderyoga wil, dat zij nog twijfelden maar dat ze het nu mooi kon uitproberen op de camping. Toen ik hoorde dat ze in Enschede wonen kon ik ze gelijk doorverwijzen naar een topper van een kinderyoga juf! Zo leuk om te kunnen doen!

De lessen van een uur vlogen voorbij, meestal waren er toch wat meer kinderen dan 15...tja zeg maar eens nee en een paar meer of minder maakt ook niet zoveel uit. Altijd iemand van het recreatieteam erbij als vast aanspreekpunt voor de kinderen en ik mocht fijn de les geven, meespelen en uitdagen...heerlijk.

Sommige ouders bleven in de buurt, een enkeling deed even mee met iets om het kind veiligheid te bieden, er was zelfs applaus na een les van de ouders. Ik vind het fijn dat op deze manier de ouders goed konden mee krijgen wat kinderyoga inhoudt en ik hoop dat na de zomervakantie op veel plekken in Nederland meer kinderen yoga komen doen....inclusief in Raalte...daar word ik natuurlijk ook blij van :)

 

Niet alle lessen werden door mij gegeven, ook Ina van Yokicoe uit Coevorden deed 4 lessen. Fijn dat we dat samen konden delen en aanvullen.

Ik wil de camping complimenteren met hun programma voor kinderen: als natuurcamping organiseren ze veel in de natuur en dat ze yoga kozen dit jaar als aanvulling...dat is super.

Ook voor volwassenen is er yoga te doen op de camping maar dan als yogacamp door yoga Ommen georganiseerd. Irene Vos weet daar iets fantastisch neer te zetten samen met Holy Basil die de catering verzorgt en Masashi voor massages....wat wil een mens nog meer tijdens de vakantie!

 

Vader en dochter

Toen ik begon met het geven van kinderyoga wist ik natuurlijk niet waartoe het allemaal zou leiden. Maar wat ik nu al een tijdje mag doen is het geven van yoga aan een vader en dochter samen. Dat had ik niet kunnen voorzien toen, maar vind ik nu wel super leuk! 

 

Waarom volgen zij lessen bij Veerkracht? Nou, omdat ze het beiden vervelend vinden om een kort lontje te hebben en omdat ze nogal eens kunnen botsen. 

En deze vader bedacht dat dat anders kan en moet.

Dus daarom volgt hij samen met zijn dochter lessen waarin yoga, meditatie, massage, mindfulness en ontspanning centraal staan. Ik vind dat enorm stoer en fantastisch om op die manier bewust tijd door te brengen met elkaar. 

 

De yogahoudingen die ze samen doen vragen om vertrouwen, samenwerking, en geven plezier en uitdaging. De mindfulness oefeningen brengen aandacht voor de adem, snappen dat gedachten komen en gaan, een langer lontje :)

Massage brengt natuurlijk ook plezier, maar ook luisteren naar elkaar, het een ander naar de zin maken. En ontspanning aan het eind van de les is fijn, brengt rust, brengt je bij jezelf en laat je luisteren naar jezelf, je eigen gevoel. 

 

Ik voel mij altijd blij na deze lessen, het is mooi om hen samen te zien en te zien wat het doet met hen. 

Vandaag gingen ze weer blij de deur uit mét een idee voor een cadeau: Het boek Gedachte-kracht! 

Volgende week veel aandacht voor mediteren...dat is de uitgesproken wens van vader om te leren en dochter wil graag minder boos zijn...nou mediteren kan daar een grote hulp bij zijn. 

 

Mocht jij nu ook bedenken dat je graag 1-op-1-tijd-en-aandacht wil besteden met je kind, bouwen aan een stevige band....Bij Veerkracht kan dat dus...van harte welkom!

 

0 Berichten