Weer eens beginnen met een blog?

Tja, deze pagina was langere tijd verborgen in het menu. Al wisten sommige mensen het toch te vinden zie ik soms in de statistieken. 

Een aantal weer terug gelezen, leuk...het werkt als een dagboek denk ik.

 

Op dit moment heb ik net een gesprekje gehad met een bureau dat mij graag beter op de kaart wil zetten in Raalte en omgeving. Ook belde er een mevrouw voor info, belangstelling voor yin, voor yoga voor veerkracht, wat is het verschil?

Zo werd ik uitgenodigd om weer eens onder woorden te brengen wat ik doe, wat ik belangrijk vind. En nee, ik heb geen pitch van een minuutje...ik laat de woorden komen in het moment. En blijkbaar weet ik dan vaak toch woorden te vinden die resoneren aan de andere kant van de lijn. Dat is fijn! 

Toch is dat steeds weer iets om even bij stil te staan, als in hoe mooi het is dat vertellen vanuit je passie je dus altijd wel woorden vind, dat je daarop mag vertrouwen. En dat kunnen vertrouwen daarop oefening vergt, ervaring vraagt. Dan ook ervaren dat de woorden soms lastig te vinden zijn of dat de resonantie erbij de ander niet is en zij verder gaan kijken. Allemaal oké!

Wat een genieten dat ik dit zo mag ervaren. Er met anderen over hebben blijkt dat leeftijd ook een rol daarin speelt...hoe ouder hoe wijzer, hoe kalmer, hoe meer relativerend, hoe meer...kan mij het schelen! Dat laatste ook soms :)

 

Dat gesprek met het bureau? Afgewezen...resoneert niet op dit moment. Reclame maken vlak voor de zomervakantie is niet de goede timing. En een nieuw lid is misschien al weer onderweg...zij belde tijdens het gesprek met de reclamemaker...dat zegt mij genoeg.

Yoga Nidra

 

Hoe zou dat voor jou zijn? Dat je naar yoga gaat en dat je de helft van de tijd gewoon mag liggen, niets hoeft te doen? Zou je het kunnen?

Zou je het mogen van jezelf?

Soms nog niet zo gemakkelijk om jezelf "uit" te mogen zetten.

Misschien is het daarom zo dat ik de les dus eerst begin met een meditatie, om te merken of je tot rust kunt komen. Alle aandacht bij jezelf te brengen. Om daarna wat yoga te doen, rustig op jouw manier en tempo om dan lekker te gaan liggen.

Wil je 's avonds de "Uit"knop kunnen vinden zal je ook overdag jezelf af en toe even stil moeten zetten. Je lijf moet die knop makkelijk kunnen vinden en niet overwoekerd raken met al onze gedachtespinsels. Want zeg nou zelf...als je die de gang laat gaan blijven de webben groeien, blijven gedachten met ons op de loop gaan.

Dus leren mediteren...kort, kan al veel doen, voelen wat er in je lijf gebeurt, lichaamsbewustzijn, is ook goed om te oefenen en dan jezelf toestaan om te liggen en niets te doen. Een ware kunst!

 

Helemaal niets doen is trouwens niet helemaal waar...je lijf ligt zo stil mogelijk. Je geeft als het ware je lijf daardoor het seintje dat het in slaap mag vallen. Maar dat doen we niet!

We houden de hersenen bezig. Je luistert namelijk naar mijn stem die je bewust maakt van je lijf, van je adem. Je visualiseert, fantaseert, creëert mooie beelden. Je droomt erbij weg en toch blijf je alert en wakker. 

Dan zul je merken dat mijn stem af en toe heel ver weg is, dat je misschien wel even in slaap valt en weer wakker bent. Zo kom je in een bepaalde staat van wakker zijn en slapen...net daar tussen...en dat is precies wat we zoeken. Daar valt een diepe ontspanning te ervaren. 

Deze diepe ontspanning staat gelijk aan een paar uur slaap.

 

Dus kom eens Yoga Nidra ervaren als je merkt dat je UITKNOP niet meer te vinden is, je de slaap moeilijk vindt. Als je slaap te kort bent gekomen de laatste tijd door wat voor reden dan ook. Als je een kort lontje hebt. Als je graag wil oefenen om overdag al eens de uitknop aan te zetten. Als je meer lichaamsbewustzijn kunt gebruiken omdat het wel lijkt dat je alleen een (pieker)hoofd hebt. Omdat je altijd druk bent en het jezelf gunt om diep te ontspannen. Omdat je weet dat het goed voor je is!

 

Ook voor jongeren van 18+ zijn er nu speciale avonden!

Zie de agenda of de pagina over yoga nidra.

 

 

campingyoga

Wat een succes blijkt kinderyoga te zijn op camping De Lemeler Esch!

 

Elke week, 8 weken lang wordt er door de camping gratis kinderyoga aangeboden aan de kinderen op de camping. Ja, wel even aanmelden en ja een maximum van 15 kinderen....het bleek dat er vaak nee gezegd moest worden met als gevolg dat de kaartjes voor de week er op al weer snel gingen. Soms kwam ik en dan waren er voor de week erna al weer 8 kaartjes weg....hoe leuk is het om te merken dat kinderyoga zo populair is op de camping!

In korte gesprekjes hoorde ik kinderen vertellen dat ze wel eens yoga hadden gedaan op de bso of op school, of dat ze massage doen in de klas...daar word ik dan reuze blij van! "Wat zit jij op een goede school/bso!" ;)

Ook vertelde een vader dat zijn dochter graag op kinderyoga wil, dat zij nog twijfelden maar dat ze het nu mooi kon uitproberen op de camping. Toen ik hoorde dat ze in Enschede wonen kon ik ze gelijk doorverwijzen naar een topper van een kinderyoga juf! Zo leuk om te kunnen doen!

De lessen van een uur vlogen voorbij, meestal waren er toch wat meer kinderen dan 15...tja zeg maar eens nee en een paar meer of minder maakt ook niet zoveel uit. Altijd iemand van het recreatieteam erbij als vast aanspreekpunt voor de kinderen en ik mocht fijn de les geven, meespelen en uitdagen...heerlijk.

Sommige ouders bleven in de buurt, een enkeling deed even mee met iets om het kind veiligheid te bieden, er was zelfs applaus na een les van de ouders. Ik vind het fijn dat op deze manier de ouders goed konden mee krijgen wat kinderyoga inhoudt en ik hoop dat na de zomervakantie op veel plekken in Nederland meer kinderen yoga komen doen....inclusief in Raalte...daar word ik natuurlijk ook blij van :)

 

Niet alle lessen werden door mij gegeven, ook Ina van Yokicoe uit Coevorden deed 4 lessen. Fijn dat we dat samen konden delen en aanvullen.

Ik wil de camping complimenteren met hun programma voor kinderen: als natuurcamping organiseren ze veel in de natuur en dat ze yoga kozen dit jaar als aanvulling...dat is super.

Ook voor volwassenen is er yoga te doen op de camping maar dan als yogacamp door yoga Ommen georganiseerd. Irene Vos weet daar iets fantastisch neer te zetten samen met Holy Basil die de catering verzorgt en Masashi voor massages....wat wil een mens nog meer tijdens de vakantie!

 

Vader en dochter

Toen ik begon met het geven van kinderyoga wist ik natuurlijk niet waartoe het allemaal zou leiden. Maar wat ik nu al een tijdje mag doen is het geven van yoga aan een vader en dochter samen. Dat had ik niet kunnen voorzien toen, maar vind ik nu wel super leuk! 

 

Waarom volgen zij lessen bij Veerkracht? Nou, omdat ze het beiden vervelend vinden om een kort lontje te hebben en omdat ze nogal eens kunnen botsen. 

En deze vader bedacht dat dat anders kan en moet.

Dus daarom volgt hij samen met zijn dochter lessen waarin yoga, meditatie, massage, mindfulness en ontspanning centraal staan. Ik vind dat enorm stoer en fantastisch om op die manier bewust tijd door te brengen met elkaar. 

 

De yogahoudingen die ze samen doen vragen om vertrouwen, samenwerking, en geven plezier en uitdaging. De mindfulness oefeningen brengen aandacht voor de adem, snappen dat gedachten komen en gaan, een langer lontje :)

Massage brengt natuurlijk ook plezier, maar ook luisteren naar elkaar, het een ander naar de zin maken. En ontspanning aan het eind van de les is fijn, brengt rust, brengt je bij jezelf en laat je luisteren naar jezelf, je eigen gevoel. 

 

Ik voel mij altijd blij na deze lessen, het is mooi om hen samen te zien en te zien wat het doet met hen. 

Vandaag gingen ze weer blij de deur uit mét een idee voor een cadeau: Het boek Gedachte-kracht! 

Volgende week veel aandacht voor mediteren...dat is de uitgesproken wens van vader om te leren en dochter wil graag minder boos zijn...nou mediteren kan daar een grote hulp bij zijn. 

 

Mocht jij nu ook bedenken dat je graag 1-op-1-tijd-en-aandacht wil besteden met je kind, bouwen aan een stevige band....Bij Veerkracht kan dat dus...van harte welkom!

 

0 Berichten

Dankjewel!

Soms kun je zo druk bezig zijn met de dingen rondom het lesgeven...het werven, nieuwe ideeën bedenken, "facebooken" en andere sociale media, administratie, het wensen meer mensen te bereiken, meer aanmeldingen binnen te krijgen...dat je soms uit het oog verliest waarom je het ook al weer deed. 

 

En na weer een aantal lessen te hebben gegeven de afgelopen weken zijn er gelukkig weer die momenten dat je echt blij kunt zijn met dat wat er op dat moment wel is. Wel dat ene babytje en mama, wel die 2 kinderen die steeds vrijer en losser worden in de les en waarvan je hoort dat er minder onrust is bij het gaan slapen. Wel die tieners (nu zelfs 5) in een groep die heel gezellig is, die zich op hun gemak voelen om te zuchten en te kreunen bij lastige oefeningen, toch ook nieuwe dingen uitproberen en die uiteindelijk totaal ontspannen kunnen liggen luisteren naar een mooie meditatie.

En wel die volwassenen die nu komen voor Relax Yoga. Waarvan er een aantal hebben aangegeven elke maand te komen....tjonge dat is toch bijzonder allemaal.

 

Er is bij veel mensen de wens tot ontspannen, en een aantal daarvan komen daarvoor naar Veerkracht. Ik ben daar heel trots op en dankbaar voor. 

 

 

 

Dus: Iedereen die er nu is in mijn lessen, of ooit geweest....dankjewel. Alles dat uiteindelijk niet doorging: ook dankjewel. Alles draagt bij aan groei! 

 

0 Berichten

overprikkeld, overspannen, burn-out

Gisteravond keek ik naar een uitzending van Brandpunt. 1 van de onderwerpen was dat de gemiddelde leeftijd van een burn-out steeds jonger is. Ze richtten de uitzending speciaal op scholieren.

Nou weet ik uit eigen ervaring maar al te goed hoe het is om zwaar overprikkeld, overspannen te zijn....een burn-out was het wellicht net niet te noemen. Maar dit gun ik niemand en zeker de jongeren niet!

 

Zelf had ik deze dag 3 groepen kinderen gehad uit groep 7/8 op een sportdag in Olst. Ze kregen een uur les in mindful-tieneryoga. "Wat was het fijnst" was natuurlijk de vraag aan het eind, ik ben altijd weer benieuwd wat ze noemen.

Velen geven de eindontspanning aan: een moment van stilliggen, focussen op de adem, voelen hoe je lijf ontspant, een overdenking....in dit geval het begrijpen wat een Sankalpa is en er 1 formuleren in je eigen hoofd. Zeg je Sankalpa 3x hardop in je hoofd bij het staren naar het vlammetje van een eigen gekozen kleur kaars. Ook de andere mindfulness oefening waarbij duidelijk wordt dat je gedachten komen en gaan als treintjes en dat jij mag bepalen met welke trein je wel of niet meereist wordt als heel fijn ervaren.

Ik hoop dat ik ze in dit uurtje heb kunnen meegeven dat gedachten niet altijd waar zijn, dat je er niet in mee hoeft te gaan. Dat jij de baas bent en dat je kunt kiezen voor de positieve gedachte.

Maar ik weet ook dat je deze boodschap veel vaker mag horen om werkelijk effect te hebben, om te integreren. 

 

Er was 1 jongen die zo'n 15 lessen Mindfulness had gevolgd. Hij had het nu niet meer nodig vond hij, maar was toch wel blij met deze herhaling. Ik zei dat er vele ontspanningsverhalen te vinden zijn op you tube...."maar", zei hij..."met een echt persoon die het vertelt is het toch net fijner!" Toffe, eerlijke reactie. 

Hoe mooi om te zien ook dat een aantal van deze kinderen van 5 verschillende scholen zich persoonlijk durfden te uiten. Vragen of zo'n ademoefening ook zou helpen als je adem helemaal ontregeld is bij een huilbui...dat het zo hoog zit en hikkend gaat. Dat ik dan kan vertellen wat kan helpen om jezelf weer onder controle te krijgen, al is troost van anderen ook heel fijn...maar vaak willen we toch zelf voelen dat we onszelf weer onder controle kunnen krijgen en dat kan soms heel simpel door alleen maar een hand te leggen op je buik!

 

Och...het allermooiste zou het toch zijn (mag ik even wegdromen....) dat kinderen mogen leren hoe meer in hun lijf te zijn omdat dat een belangrijke tegenhanger is van de prestatiedruk die er kan zijn, hoe goed je adem je kan helpen bij pijn, verdriet en boosheid, hoe je je gedachten kunt managen, hoe er diep in jou een stemmetje is die altijd het beste weet wat goed voor je is en wat de juiste keuze is. Ik hoop dat elk kind daar iets van mee kan krijgen (het liefst natuurlijk elk jaar even weer...herhaling werkt nu eenmaal het best) op welke manier dan ook....daarom heel tof dat ik op een sportdag hier een stukje van mocht brengen en straks in juni nog eens in Wijhe op een sportdag. Na een uur bootcamp kan yoga erg prettig zijn! ;)

Examentijdtips

Tips voor stress-chickies ;)

meer lezen 0 Berichten

Ver-schillen

Zo'n eerste les met een paar kinderen is vaak rustig en wordt er goed en soms ook gewenst meegedaan. Een tweede les zie je het buitenste schilletje soms al wat breken....de ware aard komt al meer en meer naar buiten.

Sommige kinderen blijken dan enorm veel energie te hebben...springen en vallen, gek doen...lachen...alles moet er dan even uit. Tegen het einde van de les bij de ontspanning is het dan soms lastig om de rust in jezelf te vinden....toch maar even doorzetten en vaak zie je kinderen dan toch overgeven aan de ontspanning. Soms ook niet...dan blijft het bewegen en friemelen, ogen open en maar rond kijken wat er allemaal gebeurd. Met die energie gaan ze dan ook naar buiten en naar huis. Moeders vertellen ook wel dat pas 's avonds de verhalen over de yogales komen..."oh ja...we hadden het over...". En dan mogen ouders ineens ook een massage ontvangen en worden een aantal yogahoudingen voorgedaan. 

Andere kinderen blijven heel goed en serieus meedoen....willen het allemaal heel goed nadoen, kunnen ook heel stil zitten met de ogen dicht. Zijn echt rustig bij de eindontspanning...van hen zou ik wel eens graag willen weten wat er binnen hun schilletje gebeurd...vast een hoop :)

 

Hoe een kind ook is, hoe het de les ook beleeft...allemaal op haar/zijn eigen manier...allemaal ver-schillend in welk tempo dan ook....dat is wat ik mooi vind om te zien en te beleven in de lessen die ik geef!

0 Berichten