Yin Yoga


Yin Yoga is een yogastijl die je leert diep te ontspannen; zowel geestelijk als lichamelijk. Yin Yoga legt de focus op het herstellen, mobieler en soepeler maken van je diepe bindweefsel (fascia, gewrichten, gewrichtsbanden en pezen). Houdingen worden langer ingenomen, gemiddeld tussen de 3 en 4 minuten, zodat je tijd hebt je spieren volledig te ontspannen om op die manier bij je bindweefsel en gewrichten te kunnen komen. 

Je aandacht richt zich dan ook naar binnen, via je adem die we erbij betrekken, naar die plaatsen die om de aandacht gaan vragen. Binnen jouw grenzen breng je je bindweefsel op rek. Daardoor wordt je lichamelijk en geestelijk soepeler en meer ontspannen. Je leert steeds beter te luisteren naar jouw lijf.

Bindweefsel

Het bindweefsel (fascia, bestaand uit water) vormt zich iedere nacht. Daarom voel je je ’s ochtends stijf (het water is meer als honing geworden) en rek je je altijd uit zodat dat het water weer mag gaan stromen. Door jouw eigen manier van bewegen wordt op bepaalde plekken het weefsel niet genoeg bewogen; het bindweefsel gaat zich op die plaatsen ophopen en je voelt dat je daar minder flexibel wordt. Het water kan zelfs bevriezen...denk maar aan hoe het in je rug kan "schieten".

Het effect van Yin Yoga houdingen is een flexibeler, energetisch stabieler, beweeglijker en uiteindelijk sterker lichaam. We proberen het water te laten smelten waar het bevroren is, we laten het water weer stromen. Yin Yoga heeft een diepe stimulerende, kalmerende en meditatieve werking, doordat je langer ontspannen in de houdingen vertoeft waardoor je je aandacht naar binnen kunt richten en de buitenwereld even laat zijn voor wat het is.

Yin Yoga heeft alles te maken met het zijn in het moment, in je gevoel, in de ruimte en in je lichaam.

In jouw lijf lopen meridianen van al jouw belangrijke organen. Deze meridianen worden meegenomen in de yin les zodat ook al je organen een boost krijgen. Dit zal zorgen voor een betere werking, je gezond voelen. Ik vertel hierover in de les.

 

Voor wie?

Eigenlijk voor iedereen maar zeker voor een ieder met een hectisch leven, voor mensen met bijv. een zittend beroep of voor iedereen die op zoek is naar ontspanning, introspectie en een lekkere lichaamsstretch van top tot teen. Ook voor zwangere vrouwen is yin yoga evt. geschikt. Yin yoga kan een ideale aanvulling zijn op alle andere meer dynamische vormen van yoga of andere sporten.

De Yin Yoga lessen zijn toegankelijk voor alle niveaus, ongeacht je leeftijd, lichaamstype of niveau van fitheid. Van totale beginners tot mensen die al jaren yoga beoefenen. Waar nodig wordt in de les persoonlijke aandacht gegeven en kan elke houding aangepast worden naar de mogelijkheden van jouw lichaam.

 

In de les maak ik soms gebruik van rustige, fijne muziek. Soms ook is het gewoon stil. (online is er geen muziek, je kunt altijd op youtube of spotify zelf iets aanzetten wat prettig is)

 

Ook online blijf ik lesgeven in de facebook live groep.

Dinsdagochtend om de week (even weken) neem ik een nieuwe les op. De les blijft staan in een besloten facebook groep. Je hebt altijd keuze uit zeker 8 lessen.

Je betaalt per maand 12,50 euro. Je kan de les zo vaak doen als je zelf wil en op jouw gewenste moment. Lid worden is makkelijk: je meldt bij mij dat je graag online wil volgen. Je krijgt een betaalverzoek via whatsapp. Daarna meld je je aan bij de faceboek groep: Veerkrachtige mensen en "laat ik je binnen". 

 

Een proefles kost 10 euro in de studio. Blijf je daarna komen zal ik de tweede les niet rekenen. Zo is je proefles toch nog gratis. Wil je online uitproberen? Dan betaal je 6,00 en kan je een week lang in de groep. Je hebt dan de beschikking over minimaal 8 yinlessen. 

Vraag naar de mogelijkheden van een proefles!