Er is zoveel belangrijk, goed en fijn om te doen...hoe maak je keuzes?

Zojuist gaf ik een herhalingsles babymassage. De beide moeders kennen elkaar goed via het werk en ze vonden het leuk om na een paar maanden nog eens weer te komen. De technieken herhalen en natuurlijk elkaars kinderen weer bewonderen. Leuk om te zien hoe verschillen die we al zagen in de eerste 5 lessen zich nu verder hadden ontwikkeld. De één duidelijk wat introvert, rustig en stille genieter en de ander met een eigen wil, meer willen dan soms kan en een luide genieter. Mooi ook om te zien hoe moeders daar mee omgaan en ook accepteren dat het zo is....niet meer willen, vragen dan dat wat er is en gewoon mee bewegen met je kind.

 

Natuurlijk vroeg ik of het lukte om nog regelmatig te masseren. Het antwoord was nee, eigenlijk te weinig. Andere kinderen die aandacht vragen, werk en eten en dan snel naar bed...we kennen het allemaal! Daarom des te mooier dat er vanochtend wel tijd was om even 1 op 1 met dit kindje te zijn en weer verbinding te maken en te delen met een goede bekende van ervaringen.

 

Ook vroeg ik of er misschien al werd voorgelezen. Bij de één al wel, bij de ander nog niet. Echt...het kan al zo vroeg mogelijk. Voorlezen maakt dat je even tijd neemt voor je kind of kinderen, dat ze de taal horen die we spreken, dat er aandacht is, dat plaatjes bekeken worden, dat er vragen worden gesteld....of ze nou beantwoord worden of niet...dat doet er niet toe! Hetzelfde geldt voor het zingen van liedjes...en zo bleek: een aantal liedjes worden nog gezongen met de bijpassende yoga en massagebewegingen. Ook uit het badje bij het insmeren worden sommige technieken wel gebruikt....helemaal mooi!

 

Misschien kies je voor babymassage lessen, misschien voor babyzwemmen...misschien wel voor alle 2. Misschien ga je naar boekstart van de bibliotheek....allemaal heel mooi, allemaal met hun eigen voordelen. Kijk goed wat bij jou als mama of papa past, kijk goed wat bij jouw kindje past (vast alles, maar niet alles moet). Maak keuzes en houdt daar een tijdje aan vast. Probeer een ritme te pakken waarin tijd is voor elkaar. Dat is het allerbelangrijkste, maakt niet uit wat je dan doet. Geef je kind die 1 op 1 aandacht, zodat ze voelen dat je er even alleen voor hen bent. En verander op den duur zo dat het passend blijft bij de leeftijd maar toch een terugkerend ritueel kan zijn. Rituelen geven houvast, structuur en balans aan het leven...voor jou en voor je kind.

 

Ik wens je veel plezier met de keuzes die je maakt!

Enne....wen er maar aan....de keuzes worden alleen maar meer hoe ouder je kindje wordt! ;)