Yin Yoga


Yin Yoga is een intense yogastijl die je leert diep te ontspannen; zowel geestelijk als lichamelijk. Yin Yoga legt de focus op het herstellen, mobieler en soepeler maken van je diepe bindweefsel (fascia, gewrichten, gewrichtsbanden en pezen). Houdingen worden langer ingenomen, gemiddeld tussen de 3 en 4 minuten, zodat je tijd hebt je spieren volledig te ontspannen om op die manier bij je bindweefsel en gewrichten te kunnen komen. 

Je aandacht richt zich dan ook naar binnen, naar die plaatsen die om de aandacht gaan vragen en je brengt binnen jouw grenzen je bindweefsel op rek. Daardoor wordt je lichamelijk en geestelijk soepeler en meer ontspannen. Je leert steeds beter te luisteren naar jouw lijf.

 

Bindweefsel

Het bindweefsel (fascia, bestaand uit water) vormt zich iedere nacht. Daarom voel je je ’s ochtends stijf (volgelopen met water) en rek je je altijd uit zodat dat weefsel weer kan stromen. Door jouw eigen manier van bewegen wordt op bepaalde plekken het weefsel niet genoeg bewogen; het bindweefsel gaat zich op die plaatsen ophopen en je voelt dat je daar minder flexibel wordt. Het water kan zelfs bevriezen...denk maar aan hoe het in je rug kan "schieten".

Het effect van Yin Yoga houdingen is een flexibeler, energetisch stabieler, beweeglijker en uiteindelijk sterker lichaam. We proberen het water te laten smelten waar het bevroren is, we laten het water weer stromen. Yin Yoga heeft een diepe stimulerende, kalmerende en meditatieve werking, doordat je langer ontspannen in de houdingen vertoeft waardoor je je aandacht naar binnen kunt richten en de buitenwereld even laat zijn voor wat het is.

Yin Yoga heeft alles te maken met het zijn in het moment, in je gevoel, in de ruimte en in je lichaam.

In jouw lijf lopen meridianen van al jouw belangrijke organen. Deze meridianen worden meegenomen in de yin les zodat ook al je organen een boost krijgen. Dit zal zorgen voor een betere werking, je gezond voelen. Ik vertel hierover in de les.

 

Voor wie?

Voor een ieder met een hectisch leven, voor mensen met bijv. een zittend beroep of voor iedereen die op zoek is naar ontspanning, introspectie en een lekkere lichaamsstretch van top tot teen. Ook voor zwangere vrouwen is yin yoga geschikt. Yin yoga kan een ideale aanvulling zijn op alle andere meer dynamische vormen van yoga of andere sporten.

De Yin Yoga lessen zijn toegankelijk voor alle niveaus, ongeacht je leeftijd, lichaamstype of niveau van fitheid. Van totale beginners tot mensen die al jaren yoga beoefenen. Waar nodig wordt in de les persoonlijke aandacht gegeven en kan elke houding aangepast worden naar de mogelijkheden van jouw lichaam.

 

In de les maak ik soms gebruik van rustige, fijne muziek. Soms ook is het gewoon stil. (online is er geen muziek, je kunt altijd op youtube of spotify zelf iets aanzetten wat prettig is)

 

De regels van het RIVM gelden ook bij mij. 1,5 meter, afzeggen bij klachten, handen reinigen bij binnenkomst. Ook ik hou rekening met de hygiëne en dus vraag ik je om zelf een mat en een (fleece) deken mee te nemen en evt extra kussens. Je krijgt van mij een deken voor onder de mat, en een meditatiekussen met extra sloop. Deze gaat na de les in een zak voor de was. Een eigen sloop mag ook als dat fijner voelt. Tussen de 2 lessen op een avond zit 15 minuten. Ruim de tijd voor de grote wisseltruc. We geven elkaar ruimte bij de kapstok en de trap. De eerste die binnenkomt zoekt achterin een plekje en de laatste die binnenkomt is de eerste die weer gaat. 

In de studio is een luchtververser, een ionisator met UV-C licht en HEPA filter. Ik hoop dat je op deze manier met een gerust hart komt meedoen en weer gezonder naar huis gaat dan dat je kwam ;) Laat vooral ook de yoga hieraan meewerken!

 

Ook online blijf ik lesgeven in de facebook live groep.

Elke dinsdagochtend neem ik een nieuwe les op. De les blijft 4 weken staan in een besloten facebook groep. Zo heb je in 4 weken tijd 4 x een yin les  en de keuze uit een aantal korte lesjes.

Voor 4 weken betaal je 32 euro. Je kan de les zo vaak doen als je zelf wil en op jouw gewenste moment. Lid worden is makkelijk: je meldt bij mij dat je graag online wil volgen. Een week of een maand. Je krijgt een betaalverzoek via whatsapp. Daarna meld je je aan bij de faceboek groep: Veerkrachtige mensen en "laat ik je binnen". 

 

Een proefles kost 9,00 euro in de studio. Blijf je daarna komen zal ik de eerste les niet rekenen. Zo is je proefles toch nog gratis. Wil je online uitproberen? Dan betaal je 8,00 en kan je een week lang in de groep. Je hebt dan de beschikking over 4 yinlessen. 25 augustus is er een proefles in de studio.